Изложба за Първата световна война в Исторически музей-Оряхово

На 5 октомври 2016 г. в Исторически музей гр. Оряхово беше открита изложба „Оряховчани в Първата световна война”, която е част от Националното честване по повод 100-годишнината от избухването на войната. Експозицията включва ценни артефакти от фонда на музея, които се представят за първи път, материали от НЧ „Надежда 1871”, от Държавния военноисторически архив и архива на Община Оряхово, дарения от наследници на участници във войната и др.

 

Откриването започна със стихотворението „Сиротна песен” на Димчо Дебелянов и откъс от изпратено до фронта писмо, които бяха представени от г-н Виктор Кунчев. Деница Петрова разказа за уникалните експонати в изложбата, които са притежание на музея. Сред тях е оригиналното издание на марша на разквартирувания в Оряхово 36-ти пехотен полк от 1916 г., от което до днес са съхранени едва няколко екземпляра. Рядкост е и картата на Македоно-Одринския вилает от 1903 г., която е принадлежала на щаба на 36-ти полк и е използвана по време на войната. Не по-малко интересна е друга военна карта, отпечатана във Виена през 1913 г. Това, което я прави особено ценна, са надписите върху нея, оставени от оряховския войник Тодор Златарски. Интерес предизвикаха спомените на друг участник във войната, Георги Каменов. Вълнуваща беше историята на две фотографии, изпратени от войника Димитър Иванчев до бъдещата му съпруга Гица Бануцова.

 

 

На откриването присъстваха служители в Ощинска администрация, представители на културни институции, учители, наследници на участници във войната.

д-р Деница ПЕТРОВА, ИМ-Оряхово