Изложба за църквата „Св. Георги” в Историческия музей

Възрожденската църква в гр. Оряхово е построена благодарение на Ницол Николаев и Димитър Векиларов. Те успяват да съберат средства и да осигурят терен в края на чаршията. Арестувани са, но успяват да се сдобият с разрешително от властите. Условието за строежа е църквата да бъде вкопана, без купол и камбанария. През 1837 г. храмът е завършен. Наричат го „Св. Георги”. Няма документални сведения за освещаването му, но има данни за литургия на 25.12.1837 г. През 1864 г. са добавени куполът и камбанарията. Иконите са автентични, от епохата на Възраждането. Църквата е зографисвана два пъти – през 1887 и 1928 г. През 1981 г. започва реставрация, а от 2007 г. храмът отново е действащ.

В навечерието на Възкресение Христово на 13 април 2017 г. в Исторически музей – гр. Оряхово беше представена изложба „Храмът”, посветена на 180-годишнината на църквата „Св. Георги”.

 

  

Експозицията представя извадки от книги и вестници, разказващи за историята на храма; ценни ръкописни и старопечатни книги, използвани в богослужението; фотографии и документи, свързани с оряховски свещеници и др.

 

 

 
Специални гости на откриването бяха децата от кръжок „Православно християнче” с ръководител Виолета Дончева. Те бяха подготвили специален поздрав за посетителите и им раздадоха брошури с кратки сведения за историята на храма.

д-р Деница ПЕТРОВА, ИМ-Оряхово