„Да си спомним за Дико Илиев и Андрей Чапразов”

На 15 февруари 2019 г. в град Оряхово се отбелязаха 121 години от рождението на Дико Илиев и 99 години от рождението на Андрей Чапразов.
На площад „Дико Илиев“ тържеството започна с кратки встъпителни думи за двамата незабравими съграждани.
Духовият оркестър при НЧ „Надежда 1871“ с диригент Кузман Кузманов изпълни Юбилеен марш и хората „Михайловградско хоро“, „Игривата циганка“ и „Дунавско хоро“. Пред барелефите на творците венци и цветя се поднесоха от името на Община Оряхово, Общински съвет Оряхово, Исторически музей, ЦПЛР-ОДК „Людмила Живкова“, НЧ „Надежда 1871“, детски градини, училища и граждани.

    

 

 
Последва представяне на видеоматериал и презентация под наслов „Да си спомним за големите таланти“ в къща-музей „Дико Илиев и духовите музики“, организирано от екипа на музея. Присъстващите имаха възможността да изгледат новозаписано интервю на внука на композитора, който носи същото име - Дико Илиев, а в презентация се проследи житейския път на народния артист Андрей Чапразов и неговата връзка с родното Оряхово.Присъстваха Румяна Декова – председател на ОбС Оряхово, представители на общинската администрация, читалището, общинския детски комплекс, на детските градини и граждани.