Тържество за Деня и Нощта на музеите в Оряхово

За десети път Исторически музей – Оряхово се включи в отбелязването на Международния ден на музеите.
Всяка година Международният съвет на музеите избира тема, около която се обединяват честванията в целия свят. Темата за 2019 г. е „Бъдещето на традицията“.
Изложбата, която беше представена на 17 май 2019 г., се нарича „Преди и сега“. Освен на Деня на музеите, тя е посветена и на 80-годишнината от създаването на музея. Експозицията представя артефакти, които са били част от първите постоянни изложби, но впоследствие са свалени. Въпреки това нещата, които днес не са постоянно изложени, не губят своята историческа и експозиционна стойност.

 

 
Предметите в изложбата „Преди и сега“ не са част от експозициите вече няколко десетилетия, но почти всички са били излагани във временни тематични изложби. Голяма част от тях бяха реставрирани в последните години. Те са свидетелство не само за времето, от което датират, но и за историята на музея. В изложбата са включени и стари фотографии, които показват по какъв начин са били предстванети предметите в първите експозиции.

 

 

 
За шеста година музеят в Оряхово взе участие в Европейската нощ на музеите. По традиция двете събития бяха отбелязани в един ден.

След откриването на изложбата в Художествена галерия „Проф. М. Върбанов“ изнесе концерт на Китаро-мандолинен оркестър „Монтана“ с художествен ръководител Жулиета Калчева и диригент Андрей Колев. Специална изненада за публиката в Оряхово беше тяхното последно изпълнение, хорото „Билка“ на композитора Дико Илиев.

д-р Деница ПЕТРОВА, ИМ-Оряхово